Wat is NLP? De term staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een methodiek om je communicatie sterk te verbeteren in combinatie met je persoonlijke ontwikkeling en de waarneming van mensen en de wereld. Tevens gaat het in op jou effectiviteit van je eigen emoties.
Waar wordt NLP voor gebruikt?
NLP wordt niet meer toegepast voor therapeutische doeleinden zoals vroeger, maar in persoonlijke ontwikkeling. Deze worden vooral gebruikt door influencers, in de sales, bij onderhandelingen, in managementtrainingen, de topsport, het onderwijs, coaching, teambuilding, effectieve communicatie en spreken in het openbaar. Er wordt gezegd dat met NLP je een beter begrip voor jezelf en anderen krijgt, een hoger bewustzijn krijgt, een vergrote doelmatigheid, angsten helpt overwinnen, mensen motiveren, effectief en doelgericht kunt communiceren en meer!
NLP en communicatie
Met behulp van NLP te gebruiken in je communicatie gaan je communicatieve vaardigheden een sterke groei maken. Je leert meester te zijn over dingen zoals observeren, analyseren en communiceren in de breedste zin van het woord. Je krijgt inzicht in het gedrag en denken van andere mensen en hoe je daarmee moet communiceren en je leert effectief te luisteren en informatie te filteren. Tevens leer je hoe je je eigen kracht kan gebruiken om assertief te communiceren. Verder leer je om verschillende patronen van mensen te ontdekken zodat je hier effectief op kunt inspelen.
Communicatie elementen
Wanneer je je communicatieve vermogen wilt verbeteren door middel van NLP zul je doelen moeten stellen. Waar wil ik mezelf in ontwikkelen? Hoe wil ik dit gaan bereiken? Deze worden verder besproken in de 7c’s can communicatie. Met NLP leer je namelijk niet alleen verbale communicatie, maar ook non-verbale communicatie. Volgens onderzoek van de bekende hoogleraar Albert Mehrabian bestaat communiceren uit 3 onderdelen. Namelijk, woorden, intonatie en lichaamstaal. Hij heeft concludeert uit zijn onderzoek dat 7% van effectief communiceren bestaat uit woorden (argumentatie), 38% uit intonatie (toon) en 55% uit lichaamstaal (houding en gebaren). Hij zegt dus in feite dat 7% bestaat uit verbaal communiceren en 93% uit non-verbaal.